‘Summer bodies are made in winter’. Toch is het vaak na de winterperiode dat je je ineens gaat bezighouden met het verkrijgen van een summer body. Als de dikke laag kleding weer uitgaat, word je je ineens bewust van hoe je lichaam eruitziet. Een constante aanpak gedurende het hele jaar door zorgt voor het beste resultaat.
Hoe krijg je een summer body?
Een summer body krijg je niet zomaar. Daarnaast is voor de één veel makkelijker te om te krijgen dan voor de ander. Een summer body bestaat niet alleen uit een afgeslankt lichaam maar ook uit een strak en gespierd lichaam. Om in je bikini te kunnen stralen moet je niet alleen op je voeding letten, maar dus ook meer gaan sporten. Ze zeggen dat het 70% afhankelijk is van wat je eet en 30% van wat je aan sport en beweging doet.
Gewicht verliezen
Er zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen. Vind een manier die bij jou past zodat je het langer vol kunt houden.
De volgende richtlijnen kunnen je helpen om gewicht te verliezen:
- Eet zo min mogelijk koolhydraten, probeer brood, pasta, rijst en aardappelen te vermijden.
- Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel, puur natuur is altijd beter.
- Eet zo veel mogelijk groenten: groenten zijn gezond en bevatten weinig calorieën
- Heb je zin in een snack? Eet dan fruit of noten. Snacks hoeven niet altijd ongezond te zijn.
- Drink zoveel mogelijk water of thee. Minimaal 2 liter per dag. Kijk ook eens naar thee met een afslankend effect, vaak door het bevorderen van de spijsvertering.
- Wanneer je sport neem dan voedsel met veel eiwitten en proteïnen. Ze zijn spierherstellend, bloeddrukverlagend en zorgen ervoor dat je gemakkelijker gewicht verliest
Ketogeen dieet
Bij een Ketogeen dieet eet je geen of nauwelijks koolhydraten. Binnen het ketogeen dieet eet je met name veel eiwitrijke en vette producten. Bijvoorbeeld vlees, vis, zaden, groenten, kaas, avocado, eieren en natuurlijke oliën en vetten. Fruit wordt bij een Keto dieet afgeraden, evenals volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Je lichaam gebruikt normaliter glucose uit koolhydraten als brandstof. Wanneer er geen glucose aanwezig is in het lichaam, schakelt het over op vetzuurverbranding. Door het verbranden van deze vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’.
Hierdoor raak je in de ‘ketose’ fase terecht. Zo lang je geen koolhydraten eet, blijft je lichaam in deze fase. Even een wijntje drinken of toch stiekem een broodje eten haalt je er direct weer uit. Het is een “die hard’ dieetmethode welke effectief is maar wel veel uithoudingsvermogen vergt om het vol te houden.
Intermittent fasting
Bij een intermittent fasting dieet eet je in een tijdsbestek van 8 uur per dag. Je ontbijt bijvoorbeeld om 12 uur en eet dan ook niets meer na 20 uur ’s avonds. Ben jij een echte ontbijter? Dan is dit dieet niet iets voor jou. Sommigen lukt het juist heel erg goed om wat later te eten.
Bij intermittent fasting zeggen ze dat je alles mag eten gedurende 8 uur per dag. Natuurlijk maakt het wel uit wat je eet en kun je beter gezond eten, ook met het oogpunt op verzadiging. Door het eten van snelle koolhydraten ben je veel minder lang verzadigd. Met intermittent fasting krijgen je spijsverteringsorganen gedurende 16 uur rust. Veel mensen ervaren meer energie door het volgen van dit dieet.
Calorieën tellen
Calorieën tellen is een van de meest bekende diëten. Tegenwoordig is dit dieet erg makkelijk te volgen doordat er allerlei apps verkrijgbaar zijn waarop je jouw voeding kunt bijhouden. De app berekent automatisch het aantal calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Vrouwen moeten volgens de richtlijnen rond de 2000 calorieën per dag binnenkrijgen.
Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt hangt af van je levensstijl. Iemand die de hele dag lichamelijk bezig is, verbrandt veel meer calorieën dan iemand die de hele dag vanuit huis werkt. Om af te vallen wordt vaak een inname van 1500 calorieën per dag aanbevolen. Het bijhouden van calorieën geeft je een goed inzicht in welke etenswaren veel calorieën bevatten. Het kan nooit kwaad om jouw voedingspatroon eens goed onder het licht te houden.
Sporten
Naast afslanken is sporten een must om je lichaam strakker en gespierder te maken en zo de perfecte summer body te creëren. Het is belangrijk om een sport te vinden waar jij je fijn bij voelt, dan is het makkelijker vol te houden. Neem een abonnement op een sportschool als goede stok achter de deur.
Cardio
Cardio is een snelle manier om calorieën te verbranden. Onder cardio verstaan we hardlopen, fietsen en de populaire HIIT training. Wil je een snel resultaat? Dan is cardio een goede keuze.
Krachttraining
Tijdens krachttraining verbrand je minder calorieën als bij cardio. Echter de spieren die je aanmaakt tijdens krachttrainen zorgen ervoor dat je op de lange termijn meer calorieën verbrand. Door het doen van bench-presses, deadlifts, deadlift, squats en pull-ups maak je spieren aan die gedurende een lange periode calorieën verbranden. Krachttraining zorgt voor resultaat op de lange termijn.
Door een gezonde levensstijl het gehele jaar door bereik je het beste resultaat.