Home Lichaamsverzorging Tips zonnebank

Tips zonnebank

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Lekker in je vel zitten, gaat voor velen gepaard met een gezond kleurtje. In de maanden dat de zon het laat afweten, doen we daarvoor een beroep op de zonnebank. Net als in de zon is het ook onder de zonnebank belangrijk om je huid goed te verzorgen.

Onder de zonnebank gaan heeft, mits je er verstandig mee omgaat, naast het opdoen van een lekker kleurtje en een goed gevoel een aantal andere prettige bijkomstigheden:

• De warmte ontspant de spieren en stimuleert de bloedsomloop, waardoor het lichaam afvalstoffen sneller afvoert.
• Onder de zonnebank wordt de aanmaak van vitamine D bevorderd. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.
• Een zonnebankbezoek kan een positieve uitwerking hebben op bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Om verantwoord om te gaan met de zonnebank heeft de Nederlandse Gezondheidsraad enkele richtlijnen opgesteld.

1. Vanaf 18 jaar
Maak geen gebruik van de zonnebank wanneer je jonger bent dan 18 jaar.

2. Neem een rustdag
Laat de huid geleidelijk wennen en voorkom verbranding. Neem na het eerste zonnebad van een bruiningskuur een rustdag. Wanneer er geen ongewenste reacties optreden, kan de kuur vervolgd worden.

3. Stop bij een vreemde reactie van de huid
Stop direct met zonnen als de huid vreemd reageert met b.v. uitslag, jeuk of snelle verbranding. Mensen met een bepaalde huidaandoening, zoals acne en psoriasis kunnen voordeel van zonnebaden hebben, terwijl andere aandoeningen er juist door kunnen verergeren. Raadpleeg zo nodig een arts.

4. Bescherm de ogen
Gebruik onder de zonnebank altijd het (bijgeleverde) beschermende brilletje. UV-licht dat rechtstreeks de ogen binnendringt kan de oorzaak zijn van oogaandoeningen.

5. Maximaal 50 x per jaar
Maak niet meer dan 50 maal per jaar gebruik van de zonnebank.

Producten voor onder de zonnebank zorgen voor een sneller, beter én gezonder eindresultaat. Door te kiezen voor een product met een bruinversnellende werking bereik je eerder de gewenste bruintint, waardoor je minder tijd onder de zonnebank hoeft door te brengen. Dit is een stuk gezonder voor de huid die nu minder lang blootgesteld is aan de zonnebank. Producten die verzorgende ingrediënten bevatten houden je huid bovendien in optimale conditie, waardoor je egaler en mooier bruin wordt.

Tegenwoordig zijn er verschillende producten verkrijgbaar die de huid naast een snelle, gezonde bruining iets extra’s bieden.
• Voor optimale bruining van de gezichtshuid, heeft een zonnebank meestal aparte lampen. Om rimpels te voorkomen, is het dan ook verstandig om de kwetsbare gezichtshuid goed te verzorgen tijdens je zonnebankbezoek met speciale producten voor het gezicht.
• Voor mensen die het snel te warm krijgen onder de zonnebank, zijn er producten verkrijgbaar met een aangenaam verkoelingseffect.
• Vind je het vervelend een product te gebruiken dat een vet laagje achterlaat op de handen, het lichaam en de zonnebank? Gebruik dan een milkspray die niet plakt.

Yummygums Hair

Related Posts