Home Gezichtsverzorging Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, levervlekken of zwangerschapsvlekken. Geen vlekje dat zoveel namen heeft. Deze donkere plekjes ontstaan met name doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon. Vooral ouderen en zwangere vrouwen hebben te maken met dit vervelende ongemak. Immers, hoe ouder je bent, des te meer zon je huid heeft gehad en hoe meer kans je hebt op pigmentvlekken. Voor zwangere vrouwen bestaat door hormonale schommelingen het gevaar van een zwangerschapsmasker.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan vooral op plekken die veel zon hebben gehad, zoals gezicht, hals en handen. Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV-straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Pigmentvlekken zijn donkere vlekjes op de huid die ontstaan door plaatselijke ophopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Melanine is de biologische bescherming van de huid om zich te wapenen tegen UV-stralen.

Naast blootstelling aan zonlicht spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van de donkere vlekjes. Zo is de kans op pigmentvlekken groter, wanneer de hormonale activiteit afneemt en de huid veroudert. Dit is ook de reden dat veel zwangere vrouwen pigmentvlekken krijgen. We noemen dit ook wel een zwangerschapsmasker.

Ook huidirritaties, bijvoorbeeld veroorzaakt door verkeerde huidproducten of door medicijngebruik, kunnen het begin zijn van een pigmentvlek.

Pigmentvlekken ontstaan voornamelijk door blootstelling aan de zon. Smeer je dus altijd in met een hoge beschermingsfactor. Ook in de lente, herfst en winter is de UV straling van de zon sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid net zo goed te beschermen als in de zomer. Beperk daarnaast je bezoeken aan de zonnebank. Volwassenen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans op pigmentvlekken.

Het is niet verstandig om met sterk geparfumeerde huidproducten, die geen allergeenvrije parfums bevatten, de zon in te gaan. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor er een grotere kans op pigmentvlekken ontstaat.

Pas ook op na het gebruik van lasers, peelings, microdermabrasie en exfolianten. Doordat deze methoden de eerste laag van je huid verwijderen is deze huid super gevoelig voor pigmentvlekken. Gebruik na een dergelijke behandeling factor 50 om je huid te beschermen.

Ben je zwanger gebruik dan standaard een factor 50 op je gezicht en minimaal factor 30 op je lichaam als het zonnetje schijnt. Het is nu even geen moment om een lekker kleurtje op te doen. Dit is veel te riskant en een zwangerschapsmasker wil je echt voorkomen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede producten voor pigmentvlekken

Yummygums Hair

Related Posts