Rimpels

Door: Hanneke van Mackelenbergh

De eerste rimpeltjes die ontstaan hebben vooral te maken met de mimiek van je gezicht. Door het lachen, fronsen, ogen dichtknijpen of andere bewegingen die je maakt vormen op deze plaatsen fijne lijntjes oftewel de eerste rimpels.

Hoe ontstaan rimpels?

Naarmate je ouder wordt neemt de vorming van elastine en talg af en verminderd de celdeling in de huid. Het bindweefsel wordt dunner en dus ook slapper en hierdoor ontstaan huidplooien. 80% van de rimpels ontstaan door vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn nodig in ons lichaam om ons te beschermen tegen bacteriën. Wanneer er teveel vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn gaan ze zich hechten aan de goede cellen, waaronder de cellen die zorgen voor de vernieuwing en aanmaak van de huid . De afbraak van je onderhuid wordt hierdoor versneld en nieuwe cellen krijgen geen kans om nieuwe huid aan te maken. Vrije radicalen kunnen zelfs kankers veroorzaken. Vrije radicalen ontstaan door ongezonde voeding, een tekort aan vitamines en mineralen, stress, onbeschermde blootstelling aan de zon, vervuiling en roken.

Hoe kun je rimpels voorkomen?

Het belangrijkste is om je huid goed tegen de zon te beschermen. Gebruik dan ook altijd een crème met minimaal factor 15 ook in de winter. Verder is het belangrijk dat de crème naast een beschermingsfactor peptides en anti-oxidanten bevat. Peptides stimuleren de collageen productie en anti-oxidanten helpen tegen vrije radicalen. Gebruik een goed serum tegen huidveroudering en zorg ervoor dat je de huid goed hydrateerd door middel van een hydraterende crème en een hydraterend masker dat je 2 keer per week dient te gebruiken. Droogtelijntjes kunnen ook rimpels veroorzaken. Gebruik zowel ’s ochtends als ’s avonds een oogcrème zodat het stukje huid dat het meest gevoelig is voor rimpels optimaal verzorgd wordt.

Een goede dagelijkse reiniging is ook erg belangrijk. Scrub je huid een paar keer per week om de dode huidcellen weg te halen. Een gelaatsmassage helpt je huid te laten glanzen, het helpt de celregeneratie, de bloedcirculatie en zorgt voor drainage van de huid.

Rimpels ontstaan niet alleen door invloeden van buitenaf. Ook een gezonde voeding zorgt voor een optimale conditie van de huid. Essentiële vetten, omega vetten en anti-oxidanten verbeteren de conditie van je huid. De goede vetten vind je met name in vis zoals zalm, haring en tonijn. Vitamine E en C en bètacaroteen zijn anti-oxidanten die vrije radicalen helpen te bestrijden. In groenten en vers fruit zitten veel anti-oxidanten. Wanneer je in je dagelijkse voeding een tekort hebt aan essentiële vetten en anti-oxidanten doe je er goed aan om voedingssupplementen te gebruiken.

Yummygums Hair

Related Posts