Home Gezichtsverzorging Donkere kringen onder ogen

Donkere kringen onder ogen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Donkere kringen onder ogen geven je een vermoeide uitstraling. In dit artikel lees je meer informatie over het ontstaan van donkere kringen en wat te doen tegen donkere kringen. We geven jou tips of het gebied van voeding, medische behandelingen en oogcrèmes om donkere kringen onder ogen te verminderen.

Ogen worden gezien als het meest expressieve onderdeel van het gezicht. Niet verwonderlijk dat we juist willen dat onze ogen een goede indruk achterlaten. Vermoeidheid, stress of een opkomende verkoudheid zijn vaak direct aan onze ogen af te zien. Gelukkig kunnen we met make up een vermoeide blik goed verbergen. Nog beter is het om de oorzaak van het probleem aan te pakken en niet de gevolgen.

Donkere kringen onder ogen

Donkere kringen onder ogen ontstaan door verschillende oorzaken:

  • Dunne huid
  • Schaduw wanneer de ogen dieper in de oogkassen liggen
  • Pigment bij donkerdere huidtypen

Donkere kringen door een dunne huid

Bij donkere kringen door een dunne huid zie je de kleine bloedvaten die onder de huid liggen door de huid heen. De huid rondom de ogen is met zijn 0,5 mm dik het aller dunste stukje huid van je lichaam. Ter vergelijking; de huid is op de meeste plaatsen 2 mm dik. Door verschillende factoren kan de huid dunner worden en kunnen de bloedvaten onder de huid ook meer zichtbaar zijn.

Donkere kringen door schaduw

Door de jaren heen verlies je steeds meer volume in je gezicht. Hierdoor komen de ogen dieper in de oogkas liggen ontstaan en schaduwen onder je ogen. Sommige mensen hebben al vanaf de geboorte dieper liggende oogkassen en anderen krijgen het pas op latere leeftijd.

Donkere kringen door pigment

Bij donkere huidtypes kan het voorkomen dat het pigment onder de ogen donkerder is dan in de andere delen van het gezicht. Met name bij mensen van Hindoestaanse afkomst komt dit vaak voor. De behandeling van deze donkere kringen is erop gericht om het pigment lichter te maken.

Oorzaken van donkere kringen onder ogen

Donkere kringen kunnen ontstaan door de volgende oorzaken:

  • Erfelijkheid
  • Ouderdom
  • Slaaptekort
  • voeding

Erfelijkheid

Wanneer je donkere kringen worden veroorzaakt door erfelijkheid heeft een nacht goed slapen weinig zin. De kringen zijn dan altijd zichtbaar en kunnen een vermoeide indruk geven terwijl je eigenlijk super fit bent. Dunne huid onder de ogen, dieperliggende oogkassen en pigmentverkleuring onder de ogen kunnen allemaal aangeboren zijn.

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt komen je ogen wat dieper in je oogkassen te liggen, hierdoor ontstaat een donkere gloed. Door de afname van volume wordt dit probleem groter naarmate je ouder wordt. De botstructuur wordt dan steeds zichtbaarder. Ook wordt de huid minder stevig en dunner naarmate je ouder wordt waardoor donkere kringen en rimpels rond de ogen eerder zichtbaar zijn.

Slaaptekort

Wanneer je weinig slaapt is dit vaak direct af te zien aan donkere kringen onder je ogen. Doordat het lichaam bloed wegtrekt uit de huid en naar vitale organen stuurt ontstaan deze donkere kringen. Niet alleen slaap maar ook stress, vermoeidheid en een teveel aan alcohol zorgen op deze manier voor donkere kringen. Slaaptekort zorgt verder voor rode ogen, hangende oogleden, rimpels en een bleke teint.

Voeding

Door het drinken van thee, koffie en alcohol worden de bloedvaatjes wijder waardoor de huid onder de ogen eerder donker wordt. Drink vooral veel water om dit te voorkomen.

Donkere kringen onder ogen kunnen ontstaan door een tekort aan ijzer. Hierdoor kunnen ze tijdens je menstruatie nog donkerder kleuren. Ook een tekort aan vitamine C, B6, B12 en K maakt het gebied onder je ogen donkerder.

Wallen die zich vooral in de ochtend tonen kunnen wijzen op een trage schildklier. Door voldoende fruit te eten kun je de effectiviteit van de schildklierhormonen vergroten. Melkproducten daarentegen vertragen de werking van schildklierhormonen.

Wanneer de kringen onder de ogen samengaan met een opgeblazen gevoel kan een slechte spijsvertering de oorzaak zijn. Onderzoek in dit geval welke voedingstoffen je niet goed kunt verdragen. Lactase of gluten intolerantie kunnen in dit geval een onderliggende oorzaak zijn.

Tips om donkere kringen onder ogen te verminderen

Camoufleren van donkere kringen met concealer

Door het gebruik van een concealer kun je snel en eenvoudig donkere kringen onder de ogen verwijderen. Helaas een tijdelijke oplossing maar wel heel erg effectief. Gebruik bij voorkeur een crème concealer met een gele ondertoon die 1 à 2 tinten lichter is dan je foundation.

Hoe kun je donkere kringen verminderen met concealer?

Breng oogcrème aan door deze met je ringvinger in de huid te deppen. Wacht totdat deze goed is opgenomen door de huid. Breng de concealer aan met een speciale concealerkwast. Begin bij de binnenste ooghoeken en werk vanuit hier naar buiten toe. Let goed op dat je de huid direct onder de ogen overslaat, wanneer je hier concealer gebruikt maakt dit je ogen namelijk kleiner. Als je lachrimpeltjes hebt gebruik hier dan ook liever niet teveel concealer. Blend de concealer goed met de kwast voor een natuurlijk resultaat. Gebruik een schone, ietwat vochtige spons en dek hiermee voorzichtig over de concealer. Gebruik vervolgens een transparante poeder over de concealer voor een mooi en langdurig resultaat.

Wanneer je last hebt van hele donkere kringen is enkel het gebruik van een concealer vaak niet effectief genoeg. Het is aan te raden om dan een corrector te gebruiken. Met een corrector gebruik je een andere kleur om een bepaalde kleur op te heffen.

Voor blauw/paarse kringen kun je een roze corrector gebruiken. Wanneer jouw kringen echt heel donker zijn dan kun je het beste een warme rode of koraalkleurige corrector gebruiken. Er zijn hiervoor speciale correctors te koop maar je kunt natuurlijk ook experimenteren met een lippenstift in deze kleur. Een corrector breng je lichtjes aan om vervolgens met je concealer te bedekken zodat de kleur niet meer zichtbaar is.

Voorzichtig met wrijven in de ogen

Behandel donkere kringen vooral met zachtheid. Wrijf nooit in je ogen, gebruik de allerzachtste wattenschijfjes om make up te verwijderen en beweeg altijd van binnen naar buiten. Bij het aanbrengen van een oogcrème kun je het beste een deppende beweging maken. Gebruik hiervoor bij voorkeur de toppen van je ringvinger omdat deze voor de minste druk zorgen.

Zorg goed voor jezelf

Zorg voor voldoende slaap en rust en ga mediteren om stress te voorkomen. Een goede nachtrust stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Vermijd alcohol, roken en drugs. Zorg dat je genoeg water drinkt en vergeet vooral niet een glas water te drinken voordat je met wat borrels op onder de deken duikt. Gebruik altijd een spf, juist ook onder je ogen om de dunne huid te beschermen.

Cosmetische behandelingen voor donkere kringen onder ogen

Filler op basis van hyaluronzuur

Wanneer de kringen veroorzaakt worden door een volumetekort onder de ogen dan kan dat tekort aan volume worden verholpen door een filler. Een filler op basis van hyaluronzuur wordt gebruikt om de traangoot op te vullen zodat de schaduw die onder de ogen ontstaat minder wordt. Juvederm en Restylane zijn fillers die vaak worden gebruikt voor deze behandeling. Het resultaat van deze behandeling is direct zichtbaar.

Laserbehandeling met een pigmentlaser

Een laserbehandeling met een pigmentlaser is aan te raden als je kringen worden veroorzaakt door een donkerder pigment. Het aantal behandelingen is verschillend en elke huid reageert anders op deze behandeling. Wanneer de kringen verdwenen zijn dien je alsnog erg op te letten dat je het gebied onder de ogen goed beschermd met SPF 50 om te voorkomen dat de verkleuring terugkomt.

Carboxytherapie

Bij Carboxytherapie wordt de huid geïnjecteerd met het gas kooldioxide. Dit gas is van nature in ons lichaam aanwezig is maar ook in de lucht die we inademen. Donkere kringen worden minder door een injectie met kooldioxide doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Carboxytherapie maakt de huid helderder, de huid strakker verminderd het vet. De injectie vindt plaats onder de huid, hierdoor maken rode bloedcellen zuurstof in de weefsels vrij. Deze behandeling is geschikt als de kringen niet heel diep zijn. Is dit wel het geval dan zijn fillers een betere oplossing.

Oogcréme’s tegen donkere kringen

Donkere kringen in één keer wegsmeren met een goede oogcrème is een illusie waarin we graag zouden geloven. Toch zijn er ingrediënten die een gunstig effect op onze donkere kringen kunnen hebben.

Retinol heeft de eigenschap om de huid dikker te maken en wanneer de huid onder de ogen dikker is zien we vanzelfsprekend minder donkere kringen. Hydrochinon maakt pigment lichter en kan een uitkomst bieden bij donkere huidtypes die last hebben van een donkerder pigment onder hun ogen. Vitamine K heeft een positief effect op gebroken bloedvaatjes.

Pigmentclar oogcremeLa Roche posay Pigmentclar ogen

Deze oogcrème breng je eenvoudig aan met de verkoelende metalen applicator. Deze oogcrème verminderd donkere kringen onder je ogen door deze te egaliseren en te corrigeren. Verheldert de huid rondom de ogen en pakt pigmentvlekken aan. 

€ 26

Koop nu

Related Posts