Home Lichaamsverzorging Veilig zonnen

Veilig zonnen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

In dit artikel tips veilig zonnen. De zon geeft energie en heeft een positief effect op het humeur, de doorbloeding van de huid en de aanmaak van vitamine D. Daarnaast voel je lekkerder wanneer je huid een mooie bruin tintje heeft. Langdurige blootstelling aan de zon kan echter leiden tot uitdroging van de huid, zonnebrand, huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken.

Tips voor veilig zonnen

• Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
• Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
• Smeer je 30 minuten voordat je in de zon gaat in.
• Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 11 en 3 uur.
• Drink voldoende water, zodat de vochtbalans in je lichaam op peil blijft.
• Zorg dat je nooit verbrandt. Luister naar je lichaam: gaat je huid prikken of voelt je je niet prettig in de zon, zoek dan de schaduw op.
• Blijf niet te lang in de zon, ook al gebruik je een zonnebrandmiddel.
• Draag beschermende kleding, hoedje, zonnebril als het nodig is.
• Smeer royaal en regelmatig met een voldoende hoge beschermingsfactor die bij jouw huidtype en bruining past.
• Royaal aanbrengen: wanneer je je zuinig insmeert, daalt de zonbescherming sterk.
• Regelmatig opnieuw insmeren, vooral wanneer je veel transpireert en na het zwemmen of afdrogen.

• Lees de gebruiksaanwijzing op het product goed door.
• Blijf je huid ook beschermen als je al bruin geworden bent, want een bruine huid beschermt niet tegen de negatieve effecten van de zon op lange termijn.
• Verzorg je huid na het zonnen met een aftersun product.

Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon.

Zonlicht (ook wel UV licht genoemd) bestaat onder andere uit UVA straling (verantwoordelijk voor huidveroudering) en UVB straling (verantwoordelijk voor verbranding).

Zodra je huid UV stralen van de zon voelt, treden allerlei biologische processen in werking:

Je huid wordt bruin door de aanmaak van het pigment (melanine) in de huid. Dit pigment absorbeert en weerkaatst een gedeelte van de zonnestralen. Bruin worden is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van de huid.

Verdikking van de huid

Onder invloed van UVB stralen wordt je huid dikker, wat naast bruining voor een kleine hoeveelheid extra natuurlijke bescherming zorgt.

Verbranding van de huid

UVB stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid. Zonnebrand is een overduidelijk signaal van de huid dat het teveel UV straling heeft gehad. De natuurlijke beschermingsmechanismen hebben het niet gered en een ontstekingsreactie van de huid treedt op. De UV belasting die tot zonnebrand leidt is vooral schadelijk, omdat het kan leiden tot celbeschadigingen in de huid en zo het risico op huidkanker kan verhogen.

Droge huid

Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, zal eerder droog aanvoelen. De hydrolipiden laag van de huid (het cement tussen de huidcellen) wordt verstoord, waardoor teveel vocht in de huid door de beschadigde huidbarrière kan verdampen.

Huidveroudering

Zonlicht is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Met name UVA licht dringt diep in de huid door en tast hier de collagene en elastine weefsels aan. Aantasting van deze weefsels leidt tot rimpelvorming en verminderde stevigheid van de huid.

UVB straling is verantwoordelijk voor verbranding van de huid terwijl UVA straling verantwoordelijk is voor veroudering van de huid. Het is dus van groot belang de huid te beschermen tegen beide soorten straling.

Bescherming tegen de zon

De mate van bescherming is ingedeeld in de volgende categorieën
• Lage bescherming: SPF 6 – SPF 10
• Gemiddelde bescherming: SPF 15 – SPF 20 – SPF 25
• Hoge bescherming: SPF 30 – SPF 50
• Zeer hoge bescherming SPF 50+

Zonneallergie

Door blootstelling aan zonlicht kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden. We noemen dit een zonneallergie. Er verschijnen kleine bultjes of vochtblaasjes, de huid kleurt rood en de uitslag veroorzaak vaak jeuk. Zonneallergie komt vooral voor op die delen van het lichaam die het snelst met zonlicht in aanraking komen zoals de armen en het gezicht.

Ontstaan zonnallergie

Zonneallergie ontstaat door gevoeligheid voor UV straling in zonlicht. Bij gebruikt van bepaalde medicijnen kan de allergie verergeren), maar ook bepaalde cosmetische producten kunnen de klachten doen verergeren.

Zonnneallergie voorkomen

De beste manier om een zonneallergie helemaal te voorkomen is helemaal niet in de zon komen. Maar dit is voor de meeste mensen niet mogelijk of onacceptabel. Het is belangrijk om je huid, zeker een lichte gevoelige huid, goed te beschermen. Laat de huid langzaam aan het zonlicht wennen en gebruik een product met een hoge beschermingsfactor.

Middel tegen zonneallergie

Als je toch last hebt van een zonneallergie zijn er gelukkig producten verkrijgbaar die de huid verzachten en verkoelen.

Meer achtergrondinformatie over de effecten van de zon en hoe hier verstandig mee om te gaan, kun je ook nalezen op de website van KWF.nl.

Related Posts