Home Gezichtsverzorging Hangende oogleden

Hangende oogleden

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Hangende oogleden kunnen verschillende oorzaken hebben. We spreken van een hangend ooglid als het vel boven het oog op het ooglid hangt. In sommige gevallen is hierdoor het ooglid niet meer zichtbaar.

Hangende oogleden zijn een gevolg van overmatige verslapping van het bovenste ooglid. De rand van het bovenste ooglid kan lager zitten dan zou moeten (ptosis) of er kan overtollige slappe huid in het bovenste ooglid zitten (dermatochalasis). Hangende oogleden zijn vaak een combinatie van beide aandoeningen. We geven je graag meer informatie over de oorzaak van hangende oogleden en mogelijkheden om hangende oogleden te verhelpen.

Oorzaken hangende oogleden

Een ooglid gaat hangen als:

 • de spier zwak is die het ooglid opheft
 • er schade aan de zenuwen is die die spier aansturen
 • de huid van de bovenste oogleden los is
 • er veel overmatige huid aanwezig is boven de oogleden

Een hangend ooglid kan worden veroorzaakt door:

 • Het verouderingsproces, naarmate je ouder wordt gaat het ooglid meer hangen.
 • Erfelijke aanleg, soms al aanwezig bij de geboorte.
 • Het resultaat van een verwonding of ziekte.
 • Verkeerd gebruik van botox.

Een hangend ooglid kan de volgende symptomen geven:

 • Het gevoel dat het bovenste gezichtsveld wordt geblokkeerd.
 • Wanneer het hangende ooglid de pupil van het oog bedekt, kan het zicht volledig worden geblokkeerd.
 • Het gebied rond de ogen kan vermoeid of pijnlijk aanvoelen.
 • Je kunt meer tranen in je ogen hebben of je kunt juist last hebben van droge ogen.
 • Een vermoeid uitziende blik.

Wanneer je gezichtsveld ernstig is geblokkeerd, kun je informeren bij je zorgverzekering of een behandeling vergoed kan worden. Je kunt een vergoeding voor een ooglidcorrectie uit de basisverzekering krijgen als sprake is van ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of verlamming van het bovenooglid. In andere gevallen kun je aanspraak maken op je aanvullende verzekering. Ga naar  zorgverzekering vergelijken om te kijken bij welke zorgverzekering je een behandeling vergoed kan krijgen.

Hangende oogleden verhelpen

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie van het bovenste ooglid (blepharoplastiek) is een relatief kleine operatieve ingreep die uitgevoerd wordt om hangende bovenoogleden te herstellen. De meeste gevallen van hangende oogleden zijn te wijten aan veroudering, en worden gedaan om het uiterlijk van de oogleden te verbeteren. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om het gezichtsvermogen te corrigeren.

Het verwachte resultaat van een ooglidcorrectie hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen is een operatie aan de oogleden zeer succesvol. De duur van het herstel verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat na een bovenooglidcorrectie de meeste zwelling en verkleuringen na 1 á 2 weken zijn weggetrokken. Het uiteindelijke resultaat is pas na ongeveer 6 maanden bereikt.

Plexr behandeling

Een Plexr-behandeling is een alternatief voor een ooglidcorrectie. Een Plexr behandeling zorgt voor het strakker maken en liften van de oogleden en maakt daarnaast ook de huid onder en rond de ogen strakker. Deze behandeling is effectief tegen hangende oogleden en kan de gewenste resultaten bereiken zonder de noodzaak van anesthesie, de hoge kosten en hersteltijd die een chirurgische ingreep vereist. Het resultaat is wel minder dan bij een ooglidcorrectie.

Bij een Plexr behandeling wordt er met een dun naaldje een stroomstootje gestuurd door de huid van de oogleden, waardoor deze verwarmd wordt en samentrekt. De werking is tweeledig: overtollige huid van de oogleden verdwijnt door verhitting en er treedt biostimulatie van de diepere huidlagen op, waardoor collageen toeneemt en de huid verdikt. De eerste resultaten zijn na de behandeling zichtbaar en het resultaat verbeterd nog in de daaropvolgende weken. Na de behandeling zitten er nog korstjes op je oogleden, gevolgd door een paar weken roodheid in het behandelde gebied.

CO2 laser tegen hangende oogleden

Met een gefractioneerde CO2 laser is het mogelijk om hangende oogleden te verstrakken. Bij een CO2 laserbehandeling wordt het bindweefsel van de oogleden tot een bepaalde diepte verdampt waardoor de huid weer strak en glad aanvoelt. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving waardoor je (bijna) niets voelt. Op de oogbol wordt een beschermend oogkapje geplaatst. De behandeling vindt dus boven het ooglid plaats.

Ooglid correctie met behulp van de Erbium Pixel laser

Hangende oogleden kunnen worden verstrakt en gelift met behulp van de Erbium Pixel laser. Dit is een gefractioneerde laser die de fibroblasten stimuleert om nieuw collageen aan te maken. De techniek van deze laserbehandeling is afgestemd op de dunne huid van de oogleden.

Het aantal laserbehandelingen is afhankelijk van het gewenste resultaat en het soort laserbehandeling. Hierbij is er een keuze tussen een ablatieve laserbehandeling een niet-ablatieve laserbehandeling.

Ablatieve laserbehandeling

De sterke laser (ablatief) geeft veel huidverstrakking boven de ogen, maar ook meer roodheid en irritatie voor een paar dagen. Na de ablatieve laserbehandeling ziet de huid er enkele dagen wat rood en gezwollen uit.

Niet-ablatieve laserbehandeling

De zachte laser (niet ablatief) stimuleert de huid minder sterk maar geeft geen bijwerkingen als roodheid of irritatie. Bij de zachte niet-ablatieve laserbehandeling kan de huid rondom de ogen twee tot drie uur na de behandeling warm en twee tot drie dagen na het laseren roodheid vertonen.

Gemiddeld volstaan drie tot vier behandelingen met de Erbium Pixel laser.

Botox behandeling tegen hangende oogleden

Een Botox-injectie (wenkbrauwlift) is een geschikte behandeling voor hangende oogleden. Deze kan een lage wenkbrauwstand of een licht hangende wenkbrauw behandelen. Botox kan in het buitenste uiteinde van de wenkbrauw worden geïnjecteerd om de wenkbrauw iets omhoog te brengen. De behandeling zal de wenkbrauw enkele millimeters verhogen. Hierdoor krijg je een meer open en alerte uitstraling geven. Door de wenkbrauw iets op te tillen, lift het bovenste ooglid en onthult het een kleine hoeveelheid meer huid van het ooglid.

Wanneer je last hebt van een overmatige hoeveelheid huid boven de oogleden, dan is Botox niet de juiste behandeling. De huid wordt met botox niet strakker gemaakt, enkel gelift.

Botox is een kortetermijnoplossing voor de behandeling van overhangende oogleden. De effecten van botox zullen geleidelijk afnemen en de wenkbrauwspieren zullen weer op kracht komen. Gewoonlijk duurt de werking van een Botox behandeling ongeveer drie maanden.

Hangende oogleden door botox

Botox kan een reeks bijwerkingen veroorzaken, waaronder hangende oogleden. Botox werkt door specifieke spiergroepen te bevriezen om onbewuste bewegingen te verminderen en de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren.

Helaas kunnen er enkele nadelige effecten optreden als Botox niet correct wordt toegediend. Hangende oogleden zijn een veel voorkomend nadelig effect dat optreedt na Botox. Dit gebeurt wanneer de geïnjecteerde behandeling zich verspreidt naar de gebieden rond de beoogde injectieplaats. In het bijzonder kunnen injecties op het voorhoofd of tussen de ogen zich verspreiden in de wenkbrauwen en ervoor zorgen dat de wenkbrauw naar beneden gaat, waardoor een hangend ooglid ontstaat.

Related Posts