Home Lichaamsverzorging Kalknagels behandelen

Kalknagels behandelen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

In dit artikel meer over kalknagels behandelen. Kalknagels ook wel schimmelnagels genoemd, zijn een veel voorkomend probleem. Maar liefst 26% van de Nederlanders heeft last van kalknagels. Veel mensen hebben last van kalknagels zonder dat ze het zelf weten.

Een kalknagel infectie kan niet alleen pijnlijk maar ook een cosmetisch probleem zijn. De infectie kan de nagels verkleuren en verdikken. Als je de nagel niet behandeld wordt, zal de nagel uiteindelijk loslaten. De schimmelinfecties kunnen makkelijk overgedragen worden. De schimmel bevindt zich vaak in openbare gelegenheden zoals een zwembad of op sportscholen. Wacht niet te lang met kalknagels behandelen.

Symptomen kalknagels

De kalknagel infectie begint bij de top van de nagel en veroorzaakt de verkleuring. Kalknagel infecties kun je herkennen aan de volgende symptomen:

• Witte, gele of bruine verkleuringen
• Verdikking
• Opbouwen van vuil onder de nagel
• Schilfervorming
• Vervorming van de nagel
• Broosheid

Kalknagels komen het vaakst voor op de nagel van je grote teen. Schimmelnagels beginnen meestal aan het einde en aan de zijkant van je teennagels en gaan vanuit daar verder naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkeliger en kan zowel wit, geel en in een later stadium zelfs bruin verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een kalknagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval (lees wanneer je er niets aan doet om een kalknagel te verhelpen) kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen, hierdoor heb je kans dat de schimmel zich verspreidt naar de andere nagels.

Kalknagels zijn het meest voorkomende medische probleem van nagels. Kalknagels zijn verantwoordelijk voor de helft van alle nagelproblemen. De schimmel ontwikkelt zich vaker op teennagels dan op vingernagels. Door de warme omgeving in schoenen ontwikkelt zich op de teennagels het vaakst de schimmelinfectie.

Er zijn verschillende behandelmethoden om een kalknagel te verhelpen. Gebruik alleen medicijnen als er geen andere oplossing is die je van je kalknagels afhelpt.

Kalknagels voorkomen

Schimmels houden van een warme en vochtige omgeving. Vaak worden kalknagels opgelopen door op blote voeten rond te lopen in vochtige openbare ruimtes. Sowieso is het aan te raden om in deze ruimtes slippers te dragen maar nog belangrijker is de nazorg:

– Droog je voeten goed en nauwkeurig af
– Gebruik niet teveel zeep bij het wassen van je voeten
– Draag geen synthetische sokken, hierdoor gaan je voeten overmatig transpireren waardoor je een warme en vochtige omgeving creëert. Uiteraard dien je elke dag en ook na het sporten schone sokken aan te trekken
– Knellende schoenen zijn ook ongunstig, draag bij voorkeur schoenen van leer
– Wissel regelmatig van schoenen, bij voorkeur elke dag een ander paar
– Gebruik voetpoeder wanneer je last hebt van zweetvoeten om de transpiratie op te vangen
– Mensen met suikerziekte hebben meer kans schimmelnagels

Kalknagels behandelen

Kalknagels gaan helaas niet vanzelf weg. Wanneer je er niets aan doet heb je niet alleen kans om je andere teennagels te besmetten, je kunt hiermee ook anderen besmetten. Gelukkig zijn er allerlei producten verkrijgbaar die je helpen om van je schimmelnagels af te komen. Wanneer deze producten niet voldoende helpen kun je ook terecht bij je huisarts, bedenk wel dat een medische behandeling van schimmelnagels maar liefst 12 weken duurt. Als je met je schimmelnagels naar de huisarts gaat wees er dan op voorbereidt dat men eerst een stukje nagel wil onderzoeken en dat het hierdoor weken kan duren voordat de dokter de behandeling uitschrijft.

Kalknagels behandelen met azijn

Een goedkope behandeling bestaat uit het behandelen met azijn. Hiermee week je de kalknagels elke dag 15 minuten in azijn. Bij gebrek aan tijd helpt deppen met een watje met azijn ook maar het weken is veel effectiever. Deze behandeling geeft na 2 weken resultaat in de meeste gevallen.

Kalknagels verzorgen

Kalknagels kun je beter niet vijlen omdat je hierdoor de infectie makkelijk verspreidt. Beter kun je een nagelschaartje gebruiken. Dit hoef je niet vaak te doen. Teennagels groeien namelijk maar 5 mm per maand. Knip de nagels recht en vooral niet te kort af. Bij een schimmelinfectie is het belangrijk dat je het schaartje en eventuele andere benodigdheden grondig reinigt met alcohol om andere infecties te voorkomen.

Kalknagels behandelen met ProtectAir

Een andere optie is te kiezen voor een kalknagel behandeling die verkrijgbaar is bij de drogist. De kalknagel behandeling van ProtectAir is de enige behandeling op de markt die niet alleen effectief de kalknagelinfectie behandelt, maar ook herinfectie in schoenen voorkomt. De complete behandeling verzekert je van het optimale behandelresultaat.

Yummygums Hair

Related Posts