Home Gezichtsverzorging Kwaliteit injectables

Kwaliteit injectables

Door: Drs. Arthur Ludlage

Een fronsrimpel, kraaienpootjes of wat dunne lippen? Steeds vaker kiezen mensen ervoor daar wat aan te laten doen. Het aantal injectable behandelingen neemt de laatste jaren dan ook een enorme vlucht. Dat brengt helaas ook nadelen met zich mee. Artsen die daarvoor niet zijn opgeleid willen een graantje meepikken, behandelingen worden soms tegen bodemprijzen aangeboden. Cosmetisch arts Drs. Arthur Ludlage van ABC Clinic uit Breda aan het woord.

Kwaliteit injectables

Onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangetoond dat de risico’s voor cliënten toenemen als een arts onvoldoende kennis heeft van de benodigde injecteertechnieken. Maar ook het gebruik van de juiste producten speelt een belangrijke rol bij het resultaat. De laatste jaren zijn veel nieuwe, vaak goedkope fillers op de markt gekomen. En die kunnen weliswaar een CE markering hebben maar dat biedt geen enkele garantie. Zo’n markering geeft uitsluitend aan dat het product aan de Europese richtlijnen voldoet en steeds onder dezelfde omstandigheden geproduceerd is. Maar wat het doet in je gezicht, nu en in de toekomst? Daar zegt het niets over. En daar vind ik de risico’s te groot voor.”

Wat zijn de risico’s van een slechte kwaliteit filler?

Ludlage: “Door het gebruik van fillers die te snel op de markt komen en nog onvoldoende wetenschappelijk zijn onderzocht, heb je meer kans op complicaties zoals zwellingen en verhardingen. En ook houdt het resultaat van een behandeling met deze producten vaak minder lang aan. Ik denk dat je dan ook alleen moet kiezen voor fillers die uitvoerig zijn getest en waarvan de kwaliteit bewezen is. Alleen zo weet je zeker dat het precies doet wat het belooft, dat je daar zo min mogelijk materiaal voor nodig hebt en zoveel mogelijk resultaat mee bereikt. Stunten met je gezicht, dat moet je echt niet willen.”

Hoe kun je voorkomen dat een slechte kwaliteit filler wordt gebruikt?

Ik adviseer mijn cliënten dan ook altijd waakzaam te zijn. “Kijk vooraf goed op de website welke producten een kliniek gebruikt en google eventueel op ervaringen hiermee. Maar check ook tijdens het consult welke filler de arts gaat injecteren. Daarnaast kun je ook om een cosmetisch paspoort vragen. Daarin staat precies wat er tijdens de behandeling gebeurd is. Dat is belangrijk voor als je bijvoorbeeld een keer van kliniek wilt switchen. Zelf ben ik daar overigens geen voorstander van.

Het is belangrijk dat een cosmetisch arts je huid en de reactie van het product leert kennen en kan zien wat het effect van een behandeling is. Daar kan hij of zij de volgende keer rekening mee houden en zo het resultaat verder verhogen. Mocht je toch een keer van een arts willen veranderen dan is het belangrijk dat je precies weet op welke plek welke filler is ingespoten. Helemaal als het een permanente filler betreft. De aanwezigheid daarvan kan zelfs reden zijn niet verder te behandelen.

Injectables zorgen echt voor heel mooie resultaten, dat zie ik elke dag weer. Maar kies wel altijd voor een bekwame arts en veilige producten. Je gezicht, dat moet je koesteren.”

Related Posts