Home Gezichtsverzorging Tips tegen puistjes

Tips tegen puistjes

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Puistjes zijn vervelend. Daarom helpen wij jou met tips tegen puistjes. We vertellen jou meer over het voorkomen van puistjes, hoe je puistjes het beste kunt uitknijpen (als je dit echt niet kunt laten), hoe je ze camoufleert en hoe je ze uitdroogt.

Tips tegen puistjes

Puistjes voorkomen

Puistjes kunnen o.a. worden voorkomen door rekening te houden met wat je eet. Alcohol, cafeïne, roken, kruiden en voedsel met jodium zoals schelpdieren kun je beter vermijden. Deze producten stimuleren de aanmaak van talg waardoor je een vettere huid krijgt. Daarnaast is het van groot belang dat je je iedere dag douchet, schone kleren draagt en je beddengoed regelmatig verschoont. Puistjes kunnen ook ontstaan door stress, zorg in dit geval voor voldoende ontspanning en nachtrust. Ook hormonale schommelingen kunnen puistjes veroorzaken, zorg voor een regelmatig gebruik van de anticonceptiepil of vraag de dokter naar een andere anticonceptiepil als je veel last van puistjes hebt

Puistjes uitknijpen

Knijp puistjes nooit uit met je vingers, door bacteriën die op je vingers zitten heb je kans op meer infecties en je nagels kunnen de huid beschadigen waardoor de huid meer tijd nodig heeft om te herstellen. Was je handen eerst en gebruik eventueel een desinfecterende crème. Gebruik 2 wattenstaafjes om het puistje uit te knijpen. Dep daarna met een tissue met eventueel wat desinfecterende lotion. Een puistje is pas goed uitgeknepen als er een beetje bloed uitkomt.

Puistjes camoufleren

Voor het camoufleren van puistjes gebruik je een camouflagestift of concealer met een gele ondertoon die overeenkomt met de kleur van je huid. Er zijn ook speciale camouflagestiften en concealers te koop voor puistjes. Deze hebben een meervoudige werking, ze werken anti bacterieel, drogen het puistje uit en camoufleren het puistje. Een puistje kun je het beste camoufleren door de camouflagecrème met een schoon kwastje in het midden van het puistje aan te brengen, de crème vervaag je vervolgens van binnen naar buiten. Eventueel kun je er nog wat poeder over aanbrengen.

Puist uitdrogen

Heb je ineens last van een puistje en je hebt geen verzorgingsproducten in huis dan kun je ook een beetje tandpasta op het puistje smeren. Tandpasta droogt het puistje uit. Oogdruppels schijnen de roodheid van een puistje weg te nemen. Gebruik deze producten alleen als noodoplossing, en koop daarna producten die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

Puistjes bij volwassenen

Acne of puistjes bij volwassenen ontstaan vaak door hormonale schommelingen en stress. In dit geval kun je ook je huisarts om advies vragen. Een bloedonderzoek zal dan uitwijzen welke medicijnen hiervoor kunnen worden voorgeschreven.

Mee eters

Mee eters (comedonen) zijn de zwarte puntjes in de huid die vaak voorkomen bij een huid met puistjes. Mee-eters ontstaan als talg in de huid opdroogt en verhardt. Wanneer de talg in aanraking komt met lucht wordt het zwart. Mee eters kun je het beste voorkomen en verhelpen door veel te stomen. Hierdoor gaan de poriën openstaan en heeft talg de ruimte om uit de huid te komen. Ook diepreinigende maskers kunnen mee eters verhelpen en voorkomen. Mee eters kun je moeilijk uitknijpen omdat ze wat dieper in de huid zitten, begin er daarom ook niet aan. Steekt echter het “kopje” van de mee-eter uit je huid gebruik dan een pincet om deze er in zijn geheel uit te trekken. Vergeet niet de pincet te reinigen met alcohol.

Huid reinigen

Het is belangrijk dat je zowel ’s ochtends als ’s avond de huid goed reinigt met een milk, wascrème of reinigingsgel en een lotion. Als je make up gebruikt kun je ’s avonds de huid het beste 2 keer reinigen met een milk om er zeker van te zijn dat de huid goed schoon is . Door je huid goed te reinigen raken de poriën minder verstopt. Gebruik 2 of 3 keer per week een scrub. Door je huid te scrubben verdun je de hoornlaag van de huid en geef je de talg een vrije afvoer. Gebruik 1 tot 2 keer per week een diepreinigend masker en stoom je gezicht ook 1 keer per week.

Related Posts