Home Gezichtsverzorging Vitamine A zuur crème

Vitamine A zuur crème

Door:

Eind jaren 80 ontdekte de Amerikaanse dermatoloog Albert M. Kligman dat Vitamine A zuur niet alleen hielp bij psoriasis en acne maar ook werkzaam is in het verminderen van rimpels. Op het moment staan vitamine A zuur, ook wel bekend als tretinoïne, en retinol nog steeds bekend als het meest werkzame ingrediënt tegen rimpels. Het is tevens de enige smeerbare anti rimpel behandeling die door de FDA is goedgekeurd.

Wat doet vitamine A zuur?

* verhoogt de activiteit van de celdeling
* stimuleert de vorming van nieuwe huidcellen, hierdoor wordt de opperhuid dikker
* maakt rimpels glad en minder zichtbaar
* licht pigmentatie in de huid op en verbleekt daardoor pigmentvlekken
* stimuleert de aanmaak van collageen
* verhoogt de elasticiteit van de huid

Tretinoïne

Tretinoïne, ook wel vitamine-A-zuur genoemd, wordt gezien als geneesmiddel en is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De dokter, arts of dermatoloog kan je een juist advies geven en de juiste dosering voorschrijven. Retinol is een afgeleide van vitamine-A-zuur. Retinol wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten die voor de consument bereikbaar zijn. Retinol is veel minder krachtig dan Vitamine A zuur, oftewel tretinoïne.

Waar wordt vitamine-A-zuur voor gebruikt?

* Rimpels die zijn ontstaan als gevolg van veroudering en blootstelling aan zonlicht.
* Acne, dit kan zowel in de puberteit voorkomen als op latere leeftijd
* Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Dit zijn ophopingen van pigment in de huid waardoor donkere vlekken ontstaan
* Rosacea, dit zijn rode plekken op neus en wangen. Deze aandoening ontstaat vaak op latere leeftijd;

Dermatologen schrijven vitamine A crème nogal eens voor bij patiënten die klachten hebben van Keratosis actinica. Bij deze huidaandoening is er sprake van een soort zonneschade in de huid, dat zich uit in schilferende plekken. De schilfering is vooral wat hard, doordat de huid extra verhoornd. Vitamine A zuur crème kan ook helpen om de klachten van een pigmentstoornis te verminderen zoals bij melasma. Bij specifieke vormen van acne heeft het ook redelijk goed resultaat.

Acne is een van de weinige huidziekten die littekens achterlaat. In het merendeel van deze medische indicaties valt de behandeling onder de vergoede zorg. Een andere stof, Isotretinoïne is ook een vitamine A zuur. Isotretinoïne wordt geleverd in capsules en is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De dokter, arts of dermatoloog kan een behandeling met Isotretinoine starten bij meerdere vormen van acne. Bij bepaalde vormen van couperose (zoals bij acne rosacea) is het ook werkzaam.

Wat zijn de nadelen van vitamine A zuur?

Het is niet voor niets dat Vitamine A zuur, tretinoïne crème alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Er kleven namelijk wat nadelen aan het gebruik van deze crème en dat komt met name omdat je huid nogal heftig kan reageren. Zo kan je huid rood worden, gaan schilferen en zelf uitdrogen door het gebruik van vitamine A crème. Op deze manier kan vitamine A zuur je huid zelfs beschadigen. Een beschadigde huid vertoont ook eerder rimpels. Bij verkeerd gebruik heeft vitamine A zuur dus een tegengesteld effect.

Gebruik van vitamine A zuur

Als je vitamine A zuur gaat gebruiken is het handig om het heel langzaam op te bouwen om je huid er aan te laten wennen. Bijvoorbeeld eerst 1 keer per week, vervolgens 2 keer per week en zo verder. Als je huid rood kleurt of reageert kun je het beste direct stoppen met het gebruik van vitamine A zuur. Wacht dan tot het in zijn geheel over is en ga dan langzaam weer verder. Tijdens het gebruik van een vitamine A crème is het belangrijk om je huid goed te hydrateren omdat Vitamine A zuur je huid uitdroogt. Combineer de crème dus met een goede moisturizer en verwen jezelf met een hydraterend masker om een droge huid te voorkomen.

Waar je op moet letten bij het gebruik van vitamine A zuur

Je mag vitamine A zuur niet gebruiken als je zwanger bent of last hebt van rosacea. Gebruik vitamine A zuur ‘s nachts en bescherm je huid overdag altijd met een hoge SPF tijdens het gebruik van vitamine A zuur. Het is af te raden om vitamine A zuur te gebruiken in de zomer, vanwege het zonlicht. Daarnaast moet je ook het gebruik van vitamine A zuur staken een ruime periode voordat je op vakantie gaat. Het beste is om vitamine A zuur alleen in de winter te gebruiken.

Wil je onder deskundig advies vitamine A zuur crème gebruiken, dan moet je hiervoor naar een cosmetisch arts. Artsen die vooral cosmetische behandelingen toepassen zoals anti-ageing maken regelmatig gebruik van de gunstige effecten van vitamine A zuur. Het gebruik van Vitamine A zuur tegen rimpels wordt gezien als een cosmetische behandeling en wordt daardoor niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Gebruik een retinol serum als je geen vitamine A zuur crème kunt of wil gebruiken.

Related Posts