Home Lichaamsverzorging Voeten verzorgen

Voeten verzorgen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Het is heerlijk om je voeten te laten doen bij een pedicure, maar je kunt ook heel makkelijk zelf je voeten verzorgen. Wij adviseren altijd om een lekker muziekje op te zetten en er echt even een moment voor jezelf van te maken. Op deze manier is het verzorgen van je voeten heel ontspannend.

Zelf je voeten verzorgen

Teennagels knippen

Knip eerst je teennagels op maat met een nagelknipper of gebruik hiervoor een schaartje met een ronde vorm. De ronde vorm van het schaartje of teennagelknipper zorgt ervoor dat de zijkanten van je teennagels lang blijven. Als je teennagels gaat afronden, zoals je bij de nagels van je hand vaak doet, heb je kans dat je een ingegroeide teennagel krijgt. De perfecte lengte van je teennagel is net zo lang als je teen zelf. Hij mag dus niet teveel uitsteken, maar je hoeft hem ook niet zo kort te knippen dat er geen ‘witrandje’ meer over blijft.

Voeten scrub

Scrub je voeten en nagels goed met een scrub. Er zijn zelfs speciale scrubcrèmes voor voeten te koop. Door het scrubben verwijder je de dode huidcellen en voelen je voeten direct veel zachter aan.

Voetenbad

Dompel je voeten vervolgens onder in een voetenbad voor zeker 10 minuten. Je voeten worden nog zachter als je een olie aan het voetenbad toevoegt.

Voetmassage

Verwen je zelf intussen met een heerlijke voetmassage. Je pakt hierbij je voet met 2 handen vast en maakt zowel onder als boven op je voet ronddraaiende bewegingen. Je tenen neem je met 2 vinger vast en ook hier maak je ronddraaiende bewegingen. Het is ook heel fijn om aan je tenen te trekken en om de ruimtes tussen je tenen te masseren.

Nagelriemen

Als je klaar bent met het voetenbad, duw je met een zacht bokkenpootje de nagelriemen terug. Let er goed op dat je de nagelriemen hierbij niet beschadigd. Als nagelriemen beschadigen kan er namelijk vuil in komen en kunnen ze gaan ontsteken.

Teennagels polijsten

Omdat het oppervlak van je teennagels veel ruwer is dan van je nagels, geeft het een mooi resultaat om je nagels te polijsten. Je doet dit door met een polijstvijl over het oppervlak van je teennagel te vijlen zodat het nageloppervlak een stuk gladder is. Doe dit maximaal 1 keer per maand, anders heb je kans dat je teennagel te dun wordt.

Teennagels verzorgen

Bij het verzorgen van je voeten hoort uiteraard ook het verzorgen van je teennagels. Gebruik een olie of een hydraterende nagelbalm op je teennagels en vergeet hierbij je nagelbed niet. Deze olie of balm kan goed intrekken terwijl je het eelt van je voeten gaat verwijderen.

Eelt verwijderen

Als je last hebt van hardnekkig eelt dan kun je het beste een eeltrasp gebruiken. Een eeltrasp werkt net als een kaasschaaf en raspt als het ware het eelt van je voeten. Daarna dien je nog wel een voetvijl of puimsteen te gebruiken om het mooi egaal af te ronden. Heb je niet zoveel eelt, dan volstaat een puimsteen of voetvijl voor het verwijderen van je eelt. Tegenwoordig heb je ook veel elektrische vijlen op de markt. Wil je niet teveel geld uitgeven dan kun je met een puimsteen van een paar euro heel makkelijk je eelt verwijderen.

Voeten verzorgen

Als al het eelt verwijderd is, gebruik dan een voetencrème of een hydraterende of voedende crème om je voeten goed mee in te masseren. Vergeet niet de huid net onder je nagels bij de nagelriemen. Hier wordt namelijk je nagel aangemaakt en voor gezonde nagels dien je dit stuk goed te verzorgen. Trek slippers aan zodat de crème goed in kan trekken en voordat je de teennagels gaat lakken.

Teennagels lakken

Maak de teennagels eerst schoon met nagellakremover om alle vettigheid van de nagels te verwijderen. Gebruik een ridge-filler basecoat om het nageloppervlak mooi glad te krijgen. Breng vervolgens 1 of 2 lagen nagellak aan zodat de nagels perfect bedekt zijn. Sluit af met een topcoat zodat je nagellak lang blijft zitten. Van een goede pedicure kun je wekenlang plezier hebben.

Related Posts